3.2.2021

Lieköhän kenenkään muistissa näin tapahtumarikasta asuntokaupan vuotta, kuin viime vuosi oli? Asuntomarkkinan pieni, noin 30 % romahdus keväällä 2020 oli ainakin iltapäivälehtien suurta herkkua. En muista, että uutisointi olisi ollut yhtä vilkasta kaupan piristymisen ympärillä. Kuitenkin kevään ”käppi” kurottiin kiinni loppuvuodesta ja ohitettiin jopa vuosi 2019 kauppalukumäärissä. Koronan vaikutus asuntokauppaan ei ainakaan vielä ole kovin negatiivinen.

Mielenkiinnolla odotan kuinka paljon koronavuosi vaikuttaa asumismuotoihin ja uuden kodin valintaan tulevaisuudessakin. Monen suunnitelmat muuttaa ulkomaille töiden perässä kariutuivat, ja uusi koti etsittiin ehkä kasvukeskusten ulkopuolelta? Kotiin kaivataan lisää neliöitä, koska entinen työhuone tai toimisto siirtyikin kotiosoitteeseen ja vierashuoneen tarve on ehkä pienempi kuin koskaan aiemmin.

Koti on entistä enemmän monialaista arjen suorittamista varten, joten missä vapaa-aika kuluu? Mökillä. Vapaa-ajanasunnot tekivät hienosti kauppansa ja vuokramökit ovat varattuna hyvin tiukasti. Kotimaanmatkailun buumi piristi valtavasti vuokramökkien käyttöastetta. Moni mökin omistaja vuokrasi mökkinsä viime vuonna ensimmäistä kertaa, varmasti kovemmalla hinnalla kuin koskaan aiemmin olisi ollut mahdollista.

Samaan aikaan tyhjiä asuntoja on kotimaassamme ennätyspaljon. Kotipaikkakunnille jäävät etäopiskelijat eivät tarvitse vuokra-asuntoa, kun ei ole lähiopetusta, johon osallistua. Vuokra-asuntojen markkinatilanne saattaa olla haastava joissakin kaupungeissa. Tämäkään ei ole pysyvä tilanne, ehkä jo ensi vuonna palataan entiseen (vastustan tässä kohtaa palaamista normaaliin).

Mielipide viime vuodesta? Käänteentekevä. Ravisteleva. Hallitsematon. Huoleton. Uudistava. Shokeeraava niin hyvässä kuin pahassa.

Apulantaa lainatakseni: ”Pohjakosketus ei ole päätepysäkki vaan pohja mistä ponnistaa”

Maiju

ps. faktat haltuun https://kvkl.fi/ajankohtaista/asuntomarkkinat/

© 2022 Art LKV - Jyväskylä
webDesign: Mekanismi »