30.10.2020

Suurin osa meistä suomalaisista omistaa jossain elämänsä vaiheessa asunnon, kiinteistön tai ainakin osan jommasta kummasta. Joillekin onnekkaille asunto tulee jopa perintönä, vaikkei omaa ostopäätöstä tee koskaan. Runsas omakohtainen kokemus ja lukuisat muistot tarkoittavat, että asuntomarkkina on puheenaiheena helposti kielen kannat kirvoittava. Keskustelut ovat varsin värikkäitä ja moniulotteisia – ulottuvathan monen muistot esimerkiksi 1990-luvun lamavuosiin saakka. Nykypäivänä on vaikea uskoa, että asuntojen hinnat voisivat laskea 40% muutamassa vuodessa, mutta senkin olemme nähneet ja monet myös kokeneet. Ja siitäkin selvinneet.

Keväällä uutisoitiin laajasti koronan romahduttamasta asuntomarkkinasta. Muutamaa heikompaa asuntokaupan kuukautta on onneksi seurannut suhteellisen normaalit ja jopa vilkkaat kauppakuukaudet. Edellinen vuosi (2019) oli hyvä vuosi asuntokaupalle, joten ehkä kestämme tänä vuonna pienen notkahduksen, jos sellainen on tullakseen. Koronan vaikutuksia ei voida vielä edes arvioida realistisesti, joten ehkäpä on turha spekuloida mitä vaikutuksia tällä pandemialla on. Voihan se vaikkapa olla, että kaupungit autioituvat ja ihmiset muuttavat väljemmin maalle? Se jää nähtäväksi.

Arjen tasolla pohdittuna kodin tarve ei ole ainakaan vähentynyt koronan myötä. Koteja tarvitaan aina – ja aina kotien tulee täyttää ominaisuuksiltaan niihin kohdistuvat, usein elämäntilanteen myötä muuttuvat, tarpeet. Tarpeet voivat päivittyä monestakin syystä: Lapset muuttavat pois kotoa, lapsia tulee lisää taloon, kaivataan omaa pihapiiriä tai vaihdetaan nurmikonleikkaus parveketomaattien hoitoon… Lista voisi olla lähes loputon. ”Uusimpina tuulina” näkyvät etätöiden vaikutukset ja tarve toimiville työolosuhteille myös kotona. Myös ”mökin kaipuu” on nostanut päätään ja tämä voi tarkoittaa vuokralle muuttamista ja kesämökin ostamista monen vuoden omistusasumisen jälkeen. Onneksi meillä on edelleen mahdollisuus tehdä kodinostopäätöksiä omien tarpeidemme mukaisesti. Tätä ei korona ole ainakaan vielä vienyt meiltä.

Talouskriisit heijastuvat asuntomarkkinoihin varsin nopeasti. Reagoimme entistä nopeammin talouden heilahteluihin, koska tietoa ja ajantasaista dataa on saatavilla joka tuutissa. Uutisoinnin sävy vaikuttaa myös käytökseemme. Jos valtamediassa puhutaan asuntokauppalukumäärien laskusta, niin kannattaa aina katsoa kuinka paljon lukumäärät oikeasti laskevat. Harmillisesti asuntomarkkinatalouden positiiviset uutiset jäävät useimmiten kriisiuutisoinnin jalkoihin. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton sivuilta saa kuukausittain todelliset kauppalukumäärät tietoon, kurkkaa siis kvkl.fi.

Kesän artikkeleista mieleeni jäi tämä: https://kvkl.fi/kesa-normalisoi-asuntokaupan/

Syysterveisin Maiju

© 2022 Art LKV - Jyväskylä
webDesign: Mekanismi »